Praktische info over Karpathos


Hoe groot is Karpathos?

Karpathos heeft een oppervlakte van ongeveer 300 km2 en de kustlijn bedraagt 160 kilometer. Het Griekse eiland bestaat voornamelijk uit bergen (heuvels) met als hoogste berg de 1215 meter hoge Kali Limni. Karpathos is onderdeel van de eilandengroep Dodekanessos. Dodekanessos bestaat uit in totaal twaalf eilanden. Van deze eilandengroep is alleen Rhodos groter dan Karpathos.

Landschap KarpathosHet Griekse eiland Karpathos heeft een bergachtig landschap.


Hoeveel mensen wonen er op Karpathos?

Op Karpathos wonen ongeveer 6000 mensen. In de jaren negentig waren er dit veel meer namelijk 20.000. Veel inwoners zijn vertrokken naar Amerika omdat er in die tijd weinig werk was op het eiland. Door de toename van het aantal toeristen komen er veel voormalige inwoners terug. In augustus komen er veel Gieken uit Amerika op vakantie en de bewoners van Karpathos noemen deze groep grappend Frisbees.


Auto huren op Karpathos

Karpathos kun je het beste verkennen met een auto. De bussen rijden namelijk onregelmatig en komen niet overal. Onze tip is om de auto voor je vakantie al te reserveren zodat je altijd de juiste auto tot je beschikking hebt. Lees verder

TIPOnline auto huren bij TUI CARS

TUI CARS Huurauto KarpathosAllriskverzekering! Ongelimiteerde kilometers!

Online een auto huren doe je heel voordelig en gemakkelijk bij TUI CARS. Huur je auto nog voor je vakantie begint, zo ben je tijdens je vakantie zeker van de auto van jouw keuze. En bij TUI CARS huur je een auto all inclusive, en dat is wel zo fijn: ongelimiteerde kilometers en alle verekeringen zijn bij de prijs inbegrepen. Bovendien heb je geen eigen risico. Wil je meer weten over de all inclusive formule van TUI CARS?
Meer info & boeken

Auto huren Karpathos!Huur zeker een auto als je op vakantie gaat naar Karpathos.


Moter- en scooterhuur

Op Karpathos zijn motoren, scooters en quads te huur. Het loont de moeite om bij verschillende verhuurbedrijven te informeren naar de prijzen omdat deze behoorlijk kunnen verschillen. Let goed op voor welke verzekering je kiest want standaard is het eigen risico vaak erg hoog. Voor het huren van een motor of een zware scooter heb je een motorrijbewijs nodig. Bij lichtere scooters heb je geen rijbewijs nodig. De wegen zijn op Karpathos meestal van een goede kwaliteit maar op sommige stukken zijn wel kuilen en sporen aanwezig. Met een scooter of motor moet je dus wel goed oppassen. In Griekenland wordt geen onderscheid gemaakt tussen snel en langzaam verkeer.


Vliegen naar Karpathos

Het is vanaf Schiphol ongeveer 3 uur en 15 minuten vliegen naar Karpathos. TUI fly vliegt twee keer per week op dit eiland en het is meestal een directe vlucht. Dit is natuurlijk erg plezierig want je wilt zo snel mogelijk op dit zonovergoten eiland zijn. Lees verder


Taxi’s

Op Karpathos rijden in totaal achttien taxi’s. De taxichauffeurs werken niet met een teller maar alle tarieven liggen vast. Vraag dus van te voren wat het kost als je naar een specifieke plaats op het eiland wilt. Een taxirit van Karpathos-stad naar Amoopi kost bijvoorbeeld € 8,00. De taxi bestel je bij je hotel of in een restaurant. Maar ook als je langs een weg loopt wordt je regelmatig door een taxichauffeur aangesproken. Dus als je taxi wilt nemen dan zijn er mogelijkheden genoeg.


Openbaar vervoer

Het openbaarvoer wordt op Karpathos geregeld door KTEL Karpathou. Op het eiland rijden bussen maar deze rijden zeer onregelmatig en niet frequent. Vraag daarom aan de buschauffeur of de bus ook terug rijdt als je op je bestemming bent. De busregeling tref je bij de bushaltes maar zijn niet altijd actueel. Zo hebben wij zelf ervaren dat de dienstregeling van een jaar eerder op het bord bij de halte vermeld stond. In de maanden juli en augustus rijden er gelukkig meer bussen. Ons advies is om een auto te huren. Je bent dan niet afhankelijk van het openbaar vervoer en je ziet veel meer van het eiland.


Eten en drinken

Op Karpathos wordt heel laat gegeten. Het is in de restaurants om 20.00 vaak nog erg rustig. Pas vanaf 21.00 uur gaan de Grieken zelf eten. Lunchen doen de Grieken meestal heel uitgebreid. Hieronder een paar woorden die handig zijn om te weten:
  • Estiatorio (restaurant)
  • Taverna (taverne)
  • Psarotaverna (visrestaurant)
  • Psistarie (grillrestaurant)

Geldautomaten

Op het hele eiland zijn maar een paar geldautomaten. De geldautomaten bevinden zich in de hoofdstad Karpathos-stad. Overigens kun je in de betere hotels vaak met pin betalen en ook sommige supermarkten hebben de mogelijkheid om met pin te betalen. De banken zijn geopend van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 14.00 uur en op vrijdag tot 13.30 uur.


Geloof

Het geloof op Karpathos is Grieks Orthodox. Op het eiland tref je ongeveer 300 kerken en kapellen. De inwoners van het eiland zijn dus serieus gelovig. Het zeker aan te bevelen om tijdens je vakantie een dienst bij te wonen en dat mag ook gerust. Let wel op hoe je dan gekleed gaat. De diensten zijn op zondagen meestal van 8.00 tot 10.00 uur. Breng zeker een bezoek aan de kerk in het dorpje Pyles. Wij waren verrast door de mooie muurschilderingen in deze kerk.

Kerkjes op KarpathosOp Karpathos tref je 300 kerken en kapellen.


Toiletpapier

Op Karpathos mag je geen toiletpapier of ander papier door het toilet spoelen. De afvoerbuizen zijn op dit eiland en eigenlijk in heel Griekenland veel smaller dan bijvoorbeeld in Nederland of België. In ieder toilet staat daarom en afvalemmertje waarin je het papier in kunt deponeren. Dit is in het begin wel even wennen maar na een paar dagen weet je niet beter.


Fooien

Een fooi geven wordt op Karpathos erg op prijs gesteld. Je gaat er natuurlijk zelf over en de service en kwaliteit moeten natuurlijk goed zijn maar als indicatie kun je 5 tot 10% aanhouden.


Met de boot vanaf Rhodos

Je kunt Karpathos ook vanaf Rhodos bereiken. Het is wel een een tochtje van ongeveer 5,5 uur varen.


Telefoneren

Bellen vanuit Karpathos naar Nederland: 00 31 (zonder 0) en dan abonneenummer.
Bellen vanuit Karpathos naar België: 00 32 (zonder 0) en dan abonneenummer.


Belangrijke telefoonnummers

Natuurlijk hoop je dat je alleen maar geniet tijdens je vakantie. In geval van nood is het goed te weten dat je op het eiland het internationale noodnummer 112 kunt bellen. De hulpdiensten zijn tevens te bereiken op:

Politie: (0030) 22450 - 22222
Brandweer: (0030) 22450 - 22199
Ziekenhuis: (0030) 22450 - 22228


Vrij kamperen

Op Karpathos is het officieel niet toegestaan om vrij te kamperen. Uiteraard mag je op een privé terrein met toestemming van de eigenaar wel een tent op zetten.


TIPBekijk ook de veelgestelde vragen over Karpathos!

Aanbiedingen Karpathos

Aanbiedingen bij TUI

Voor een voordelige prijs naar Karpathos? Bekijk de aanbiedingen bij TUI!

Meer info

Auto huren Karpathos

Sunny Cars

Wil je lekker met een auto het eiland rond? Voorkom teleurstellingen en huur nog voor je vakantie begint!

Meer info

Aanbiedingen Karpathos

Goedkope vakantie naar Karpathos

Ontdek Karpathos tijdens een onvergetelijke vakantie! Check de vakanties bij Vakantie Discounter!

Meer info

Reisgids over Karpathos

Reisgidsen over Karpathos

Wil jij de mooiste plekjes zien van het eiland Karpathos? Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Theros Luxury Villa's Eliza Was Here

Privézwembad!

TIP Zoek jij een fijne vakantievilla op Karpathos? Dit adresje delen we graag met je. De villa's van Ciel Boutique Villas zijn super de luxe en zien er prachtig uit! Bovendien hebben ze een privé zwembad dus je hoeft nooit ver weg voor een verfrissende duik. Beoordeeld met een 9.0!
Meer info & Direct boeken

Reisgids Karpathos

reisgids Karpathos

TIP Met een reisgids over Karpathos ga je goed voorbereid op vakantie. Wij ontdekten via een reisgids veel leuke plekjes die zeker de moeite waren om te bezoeken, echt een aanrader! Meer info & Bestellen