Olympos

Olympos ligt helemaal in het noorden van het eiland en moet je echt gezien hebben als je op vakantie gaat naar Karpathos. Het is misschien wel de leukste bezienswaardigheid van het eiland. Olympos is letterlijk tegen een berg geplakt op ongeveer 300 meter hoogte. Alle straatjes van hoog tot laag zijn met elkaar verbonden door trappen en smalle steegjes. Het is een prachtig gezicht! Het dorpje heeft sinds 1980 elektriciteit en is sinds enkele jaren te bereiken met een auto via een geasfalteerde weg. Daarvoor was Olympos alleen te bereiken met een boot, een vier wiel aangedreven auto of een ezel.


TIPFilmpje over Olympos

Tijdens ons bezoek aan Olympos maakten we onderstaand filmpje. In dit filmpje zie je hoe mooi Olympos is en je ziet onder andere hoe 's ochtends vroeg brood wordt gebakken. Als we de beelden terugzien dan hebben we zin om snel weer op vakantie te gaan naar Karpathos.


Het centrum van Olympos

In het midden van Olympos tref je een plein waar de kerk en het voormalige gemeentehuis staan. Ga zeker even binnen in de kerk kijken. De hoofdstraat van dit unieke dorp oogt wat toeristisch. Het is veel leuker om door de zijstraatjes en steegjes te gaan dwalen. Je ziet dan veel beter hoe de mensen in dit dorpje leven. Een wandeling door Olympos brengt je langs verschillende kunstgalerijen. In deze kunstgalerijen zijn prachtige kunstwerken te bekijken en ze worden uiteraard te koop aangeboden. Leuk als souvenir!

Kerk OlymposDe kerk in het centrum van Olympos.

Windmolens

In Olympos staan ongeveer 75 windmolens waarvan er slechts nog enkele in gebruik zijn. Het vermalen van graan en het bakken van brood gebeurt nog op dezelfde wijze als honderden jaren geleden.

Hoe bereik je Olympos?

Je kunt Olympos bereiken op twee manieren namelijk met de boot of met de auto.

Als je kiest voor de boot dan is het vanuit Karpathos-stad ongeveer 1 uur varen naar Diafani. Je bent er dan nog niet. De laatste 12 kilometer leg je af met een bus. Uiteraard kun je dit met een excursie gaan doen zodat alles voor je wordt geregeld inclusief een rondleiding met een Nederlandse gids.

Het is tevens mogelijk om op eigen gelegenheid te gaan met een auto. Wij hebben zelf voor deze optie gekozen. Het is dan vanaf Karpathos-stad ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden. In afstand is het slechts 43 kilometer. Maar wat een mooie route is dit zeg. Wij waren onder de indruk van de prachtige natuur en de indrukwekkende vergezichten die we onderweg zagen. Het is een bergachtig eiland en het is dus nergens vlak.

Gelukkig is de weg naar Olympos van een goede kwaliteit en helemaal verhard. Deze weg is pas sinds enkele jaren in gebruik. We hebben ons nergens onveilig gevoeld en je komt onderweg ook weinig ander verkeer tegen. Het kan in het hoogseizoen uiteraard wel wat drukker zijn.

Je parkeert je auto in het begin van het dorp want Olympos is helemaal autovrij. Je ziet meteen dat er ook helemaal geen auto’s kunnen rijden in dit fantastische dorpje.

Olympos KarpathosHet bergdorpje Olympos was tot een paar jaar geleden niet met een normale auto te bereiken.

Tradities

Olympos ligt zeer geïsoleerd in het noorden van Karpathos. Door onder andere deze isolatie zijn eeuwenoude tradities in dit bergdorpje in stand gebleven. Denk hierbij aan de traditionele kleding die de bewoners dragen maar ook oude gebruiken zoals het buiten brood bakken en de taal.

Het brood bakken gebeurt door de vrouwen van dit dorpje. Als je 's ochtend naar Olympos gaat dan ga je deze traditie zelf ervaren en vergeet niet om het heerlijke brood te proeven. Wij hebben dit zelf gedaan en het brood was heel lekker.

Brood bakken in OlymposHet op een ambachtelijke wijze gebakken brood smaakt overheerlijk.

Aanbiedingen Karpathos

Aanbiedingen bij TUI

Voor een voordelige prijs naar Karpathos? Bekijk de aanbiedingen bij TUI!

Meer info

Auto huren Karpathos

Sunny Cars

Wil je lekker met een auto het eiland rond? Voorkom teleurstellingen en huur nog voor je vakantie begint!

Meer info

Aanbiedingen Karpathos

Goedkope vakantie naar Karpathos

Ontdek Karpathos tijdens een onvergetelijke vakantie! Check de vakanties bij Vakantie Discounter!

Meer info

Reisgids over Karpathos

Reisgidsen over Karpathos

Wil jij de mooiste plekjes zien van het eiland Karpathos? Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Theros Luxury Villa's Eliza Was Here

Privézwembad!

TIP Zoek jij een fijne vakantievilla op Karpathos? Dit adresje delen we graag met je. De villa's van Ciel Boutique Villas zijn super de luxe en zien er prachtig uit! Bovendien hebben ze een privé zwembad dus je hoeft nooit ver weg voor een verfrissende duik. Beoordeeld met een 9.0!
Meer info & Direct boeken

Reisgids Karpathos

reisgids Karpathos

TIP Met een reisgids over Karpathos ga je goed voorbereid op vakantie. Wij ontdekten via een reisgids veel leuke plekjes die zeker de moeite waren om te bezoeken, echt een aanrader! Meer info & Bestellen