Olympos

Olympos ligt helemaal in het noorden van het eiland en moet je echt gezien hebben als je op vakantie gaat naar Karpathos. Olympos is letterlijk tegen een berg geplakt op ongeveer 300 meter hoogte. Alle straatjes van hoog tot laag zijn met elkaar verbonden door trappen en smalle steegjes. Het is een prachtig gezicht! Het dorpje heeft sinds 1980 elektriciteit en is sinds enkele jaren te bereiken met een auto via een geasfalteerde weg. Daarvoor was Olympos alleen te bereiken met de boot, een 4WD of een ezel.

Olympos KarpathosHet bergdorpje Olympos was tot een paar jaar geleden niet met een normale auto te bereiken.

In het midden van Olympos tref je een plein waar de kerk en het voormalige gemeentehuis staan. Ga zeker even binnen in de kerk kijken. De hoofdstraat van dit dorp oogt wat toeristisch. Het is veel leuker om door de zijstraatjes en steegjes te gaan wandelen. Je ziet dan veel beter hoe de mensen in dit dorpje nog steeds leven. Een wandeling door Olympos brengt je langs verschillende kunstgalerijen. Hier zijn kunstwerken te zien en ze worden uiteraard ook te koop aangeboden. Leuk als souvenir!

TIPExcursie Dagtour Olympos

Trip Advisor Excursie naar Olympos KarpathosWil je zeker zijn van een plekje bij een excursie naar Olympos? Bij Viator van Trip Advisor boek je jouw favoriete excursie thuis online nog voor je vakantie begint! Zo sta je nooit in de rij om te boeken. Tijdens deze tour ben je lekker de hele dag per bus op pad en zie je verschillende dorpen met als hoogtepunt het beroemde Olympos. Ontmoet de lokale bevolking van Olympos, verken het dorp al wandelend door de smalle straatjes en leer meer over de geschiedenis van het dorp. Een gids vertelt je er graag alles over. Daarna ga je naar het strand van Lefkos om een verfrissende duik te nemen of te genieten van de zon.
Meer info & boeken

Kerk OlymposDe kerk in het centrum van Olympos.

In Olympos staan ongeveer 75 windmolens waarvan er slechts nog enkele in gebruik zijn. Het vermalen van graan en het bakken van brood gebeurt nog op dezelfde wijze als honderden jaren geleden.


TIPFilmpje over Olympos

Tijdens ons bezoek aan Olympos maakten we onderstaand filmpje. In dit filmpje zie je hoe mooi Olympos is en je ziet onder andere hoe 's ochtends vroeg brood wordt gebakken. Als we de beelden terugzien dan hebben we zin om snel weer op vakantie te gaan naar karpathos.


Hoe bereik je Olympos?

Je kunt Olympos bereiken op twee manieren namelijk met de boot of met de auto.

Als je kiest voor de boot dan is het vanuit Karpathos-stad ongeveer 1 uur varen naar Diafani. Je bent er dan nog niet. De laatste 12 kilometer zul je afleggen met een bus. Uiteraard kun je dit met een excursie gaan doen zodat alles voor je wordt geregeld inclusief een rondleiding met Nederlandse gids.

Het is tevens mogelijk om op eigen gelegenheid te gaan met een auto. Wij hebben zelf voor deze optie gekozen. Het is dan vanaf Karpathos-stad ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden. In afstand is het 43 kilometer. Maar wat een mooie route is dit zeg. Je zult zeer onder de indruk zijn van de prachtige natuur en de indrukwekkende vergezichten die je onderweg te zien krijgt. Het is een bergachtig eiland en het is dus nergens vlak.

Gelukkig is de weg naar Olympos van een goede kwaliteit en helemaal verhard. Deze weg is pas sinds enkele jaren in gebruik. We hebben ons trouwens nergens onveilig gevoeld en je komt onderweg ook weinig ander verkeer tegen. Het kan in het hoogseizoen uiteraard wel wat drukker zijn.

Je parkeert je auto in het begin van het dorp want Olympos is helemaal autovrij. Je zult zien dat er ook helemaal geen auto’s kunnen rijden.

Tradities

Olympos ligt zeer geïsoleerd in het noorden van Karpathos. Door onder andere deze isolatie zijn eeuwenoude tradities in dit bergdorpje in stand gebleven. Denk hierbij aan kleding maar ook oude gebruiken zoals het buiten brood bakken en de taal.

Het brood bakken gebeurt door de vrouwen van dit dorpje. Als je 's ochtend naar Olympos gaat dan zul je deze traditie zelf kunnen ervaren en meteen het heerlijke brood kunnen proeven. Wij hebben dit zelf gedaan en het was echt meer dan de moeite waard.

Brood bakken in OlymposHet op een ambachtelijke wijze gebakken brood smaakt overheerlijk.

Aanbiedingen Karpathos

Aanbiedingen bij TUI

Voor een voordelige prijs naar Karpathos? Bekijk de aanbiedingen bij TUI!

Meer info

Auto huren Karpathos

Sunny Cars

Wil je lekker met een auto het eiland rond? Voorkom teleurstellingen en huur nog voor je vakantie begint!

Meer info

Excursies op Karpathos

Excursies op Karpathos bij Get Your Guid

Ontdekt Karpathos tijdens een onvergetelijke excursie! Check de excursies bij Get Your Guide!

Meer info

Reisgids over Karpathos

Reisgidsen over Karpathos

Wil jij de mooiste plekjes zien van het eiland Karpathos? Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Theros Luxury Villa's Eliza Was Here

TIP Zoek jij een fijne vakantievilla op Karpathos? Dit adresje delen we graag met je. De villa's van Ciel Boutique Villas zijn super de luxe en zien er prachtig uit! Bovendien hebben ze een privé zwembad dus je hoeft nooit ver weg voor een verfrissende duik.
Meer info & Direct boeken

Reisgids Karpathos

reisgids Karpathos

TIP Met een reisgids over Karpathos ga je goed voorbereid op vakantie. Wij ontdekten via een reisgids veel leuke plekjes die zeker de moeite waren om te bezoeken, echt een aanrader! Meer info & Bestellen