Dorpen op Karpathos

Karpthos heeft een aantal prachtige schilderachtige dorpjes. Het beroemste dorp van het eiland is het authentieke en geïsoleerde Olympos.

Olympos

De mooiste 'attractie' van het eiland is toch zeker het prachtige en geïsoleerde bergdorpje Olympos. Het dorpje ligt op 300 meter hoogte helemaal in het woeste noorden van Karpathos. Het is best een opgave om in Olympos te komen. Maar wel een hele leuke opgave! Als je er eenmaal bent dan zul je verrast worden door de schoonheid van dit authentieke dorpje.
Lees verder

Brood bakken OlymposIn Olympos wordt nog op de oude wijze heerlijk brood gebakken. Wees dan wel vroeg in dit dorpje zodat je het zelf kunt zien.

Karpathos-stad (Pigadia)

Karpathos-stad is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de oostkant. De bewoners noemen de stad meestal bij de oude naam Pigadia. Officieel heet deze stad sinds 1951 Karpathos-stad. In de hoofdstad van het eiland wonen slechts 3000 mensen. Het fraaie zandstrand van deze stad is bijna twee kilometer lang. Langs dit uitgestrekte strand liggen een aantal populaire hotels.
Lees verder

Amoopi

Amoopi is een prachtige kustplaats op Karpathos. Laki is het bijhorende dorp van Amoopi en ligt iets hoger. In dit dorpje is niet veel tot niets te doen. Vanaf Laki is het ongeveer twintig minuten lopen naar de kust. Lees verder

TUI TIPSilene Villas

Silene VillasKassakorting!

Voor een romantische vakantie boek je een villa van Silene Villa's. Deze villa's worden zeer hoog gewaardeerd! De villa's hebben allemaal een privé zwembad en fijne ligbedden. Ze liggen in een rustige omgeving op loopafstand van het strand van Amoopi, deze locatie is fantastisch. De inrichting is heerlijk luxe en comfortabel en er is wifi aanwezig. Hier voel je jezelf meteen op je gemak. In elke villa staat ook een telescoop waarmee je 's avonds naar de sterrenhemel kunt kijken. Als dat geen romantiek is? Beoordeeld met een 9.9!
Meer info & boeken

Strand AmoopiDe stranden van Amoopi zijn oogverblindend mooi.

Aperi

Het op 320 meter hoog gelegen bergdorpje Aperi ligt vlakbij de hoofdstad Karpathos-stad. Aperi was vroeger (ruim 200 jaar geleden) de hoofdstad van Karpathos. In dit dorpje staan prachtige en goed onderhouden herenhuizen. Veel inwoners van Aperi zijn verhuisd naar Amerika maar hebben hun huizen behouden en verkeren in een goede staat.

De bisschop van Karpathos is gevestigd in dit bergdorpje. De bisschopskerk moet je ook echt even gaan bezoeken. Leuk om te vermelden is dat er in Aperi al meer dan 3000 jaar mensen wonen. Het is dus vast en zeker een fijne plek om te leven!

AperiVroeger was Aperi de hoofstad van het eiland nu is dat Pigadia.

De route met de auto van Karpathos-stad naar Aperi is de moeite waard. Het lijkt wel of je op weg bent naar een bergdorpje in Oostenrijk. Het is er dus erg bergachtig. Vanuit Aperi kun je doorrijden naar Volada. Een ander interessant bergdorpje wat net iets verder in de bergen ligt.

Lefkos

Lefkos is een schilderachtig badplaatsje met zeer mooie zandstranden. De weg naar Lefkos is al even indrukwekkend met prachtige vergezichten. Verwacht hier geen massatoerisme. Aan het strand zijn voldoende faciliteiten zoals restaurants en winkeltjes. In Lefkos kun je verschillende monumenten bekijken.

LefkosWij waren onder de indruk van het dorpje Lefkos. Het leek wel of de tijd hier stil had gestaan.

Pyles

Pyles wordt ook wel het groene bergdorp van Karpathos genoemd. Het is er in vergelijking met de andere dorpen namelijk een stuk groener. Aan de rand van het dorp tref je het agrarische museum. Bij dit museum kun je ook gemakkelijk je auto parkeren en je loopt dan zo het dorpje in.

Kerk PylesDe kerk in Pyles is een interessante bezienswaardigheid. Let vooral op de prachtige muurschilderingen.

De kerk van Pyles is indrukwekkend. De muurschilderingen zijn slechts twintig jaar oud en verkeren in een uitstekende staat. Wij hadden het geluk dat bij ons bezoek de priester aanwezig was. Het is in Griekenland de bekende priester Papa Kallinikos. Hij vertelde ons dat in het dorp 27 kerken en/of kapelletjes zijn op ongeveer 140 inwoners. Dus als je Piles bezoekt ga dan ook even naar deze kerk en wellicht ontmoet jij ook wel Papa Kallinikos. Overigens staan op het hele eiland maar liefst 300 kerken en kapelletjes.

Volada

Volada is een betoverd bergdorpje en ligt op 450 meter hoogte helemaal tussen de bergen. In dit dorpje wonen ongeveer 200 mensen en is het bezoeken meer dan waard.

VoladaVanaf het uitzichtpunt heb je een mooi uitzicht over Volada en de omgeving.


TIPUitzichtpunt bij Volada

Het letterlijke hoogtepunt van dit dorpje vinden wij het uitzichtpunt. Dit uitzichtpunt kun je niet missen want er staat een groot kruis bij. In het dorpje tref je een grote parkeerplaats en van daaruit wandel je in ongeveer twintig minuten naar het uitzichtpunt. Het is tevens mogelijk om wat verder door te rijden en parkeer dan de auto vlakbij het uitzichtpunt. Het uitzicht is werkelijk schitterend en je ziet bij helder weer onder andere Karpathos-stad liggen.


Vanuit Volada kun je nog hoger de bergen in rijden richting de hoogste berg van het eiland (Kali Limni, 1215 meter). Dit is een hele mooie route en een echte aanrader. Ben je sportief aangelegd? Wandel dan het laatste stukje naar de top! Dit is ongeveer negentig minuten wandelen.

Othos

Othos is een schitterend bergdorpje en ligt op ongeveer 500 meter hoogte en is hiermee het hoogst gelegen dorp van Karpathos. In dit dorpje kun je heerlijk eten want er zijn verschillende goede taverna’s. Tevens tref je er een kleine supermark. In Othos bevindt zich een klein Volkenkundig Museum. Toen wij een bezoek brachten aan dit dorpje was het museum helaas gesloten.

OthosOthos ligt op 500 meter hoogte en is het hoogste dorpje van het eiland.

Mesochori

Mesochori ligt in het westen van Karpathos. Het dorp ligt vlakbij de kustplaats Lefkos. Het is wekelijk een prachtig dorpje en moet je echt gezien hebben. In dit dorpje wonen ongeveer 300 mensen. De weg naar Mesochori is pas in 1960 aangelegd en vroeger was het dorpje alleen bereikbaar per voet, boot of ezel. Net zoals Olympos is ook Mesochori autovrij.

Arkassa

Arkassa is een kustplaats en ligt in het zuidwesten van Karpathos. In deze kustplaats kun je archeologische opgravingen bekijken. De toegang is gratis maar helaas is het een en ander niet goed onderhouden. Voor de liefhebber is het echter wel interessant om deze opgravingen te bekijken. In Arkassa ga je bijna letterlijk even terug in de tijd.

Archeologisch Musuem ArkassaDe archeologische opgravingen in Arkassa vonden wij niet heel boeiend.

In Arkassa bevindt zich ook een museum. Het Archeologisch Musuem Arkassa is leuk om even te bezoeken. Het is niet gratis maar een bezoekje aan dit museum kost maar een paar euro per persoon.

Menetes

Het bergdorpje Menetes ligt op 350 meter hoogte en op ongeveer acht kilometer van Karpathos-stad. Je ziet dit dorpje vanaf Karpathos-stad liggen en op afstand ziet Menetes er spectaculair uit. Menetes is namelijk letterlijk tegen een berg aangebouwd. De weg door dit dorpje is op sommige stukken erg smal. Gelukkig is er op het hele eiland weinig verkeer dus meestal is het geen probleem om met de auto door dit dorpje heen te rijden.

De in 1845 gebouwde kerk is de grootste van het gehele eiland en is op zondag geopend. Het zeker een aanraader om even binnen te kijken. In Menetes kun je ook een bezoekje brengen aan het kleine Volkenkundig Museum. Dit museum is echter niet altijd geopend.

Monument MenetesVoor het dorpje bevindt zich het verzetsmonument De Partizaan. Het uitzicht vanaf deze locatie is zeer de moeite waard. Het kan er wel behoorlijk hard waaien.

Diafani

Diafani is een havenplaats en ligt helemaal in het noordoosten van Karpathos. Je kunt Diafani zowel met de boot als met de auto bereiken. Als je met de auto gaat dan is het onderweg echt genieten geblazen. Wat is Karpathos toch een mooi eiland!

Finiki

Finiki is een piepklein havenplaatsje gelegen aan de westkust van Karpathos. Finiki ligt op ongeveer drie kilometer afstand van Arkassa. Vroeger was de haven van Finiki de belangrijkste haven van het eiland. Natuurlijk tref je hier restaurants waar je de vers gevangen vis meteen kunt proeven. En de vis smaakt in deze omgeving natuurlijk heel goed! Vanaf Finiki zie je heel goed het buureilandje Kassos liggen.

Diafani

Diafani is een klein havenplaatsje met ongeveer 150 inwoners. Het dorpje ligt in het noordoosten van Karpathos. Diafani heeft een klein strandje en er zijn een aantal restaurants en hotels gevestigd. In Diafani staat tevens het bezoekerscentrum natuurpark Noord-Karpathos-Saria. Vanuit Diafani maak je mooie wandeltochten.

Aanbiedingen Karpathos

Aanbiedingen bij TUI

Voor een voordelige prijs naar Karpathos? Bekijk de aanbiedingen bij TUI!

Meer info

Auto huren Karpathos

Sunny Cars

Wil je lekker met een auto het eiland rond? Voorkom teleurstellingen en huur nog voor je vakantie begint!

Meer info

Excursies op Karpathos

Excursies op Karpathos bij Get Your Guid

Ontdekt Karpathos tijdens een onvergetelijke excursie! Check de excursies bij Get Your Guide!

Meer info

Reisgids over Karpathos

Reisgidsen over Karpathos

Wil jij de mooiste plekjes zien van het eiland Karpathos? Bekijk de reisgidsen bij Bol.com!

Meer info

Theros Luxury Villa's Eliza Was Here

TIP Zoek jij een fijne vakantievilla op Karpathos? Dit adresje delen we graag met je. De villa's van Ciel Boutique Villas zijn super de luxe en zien er prachtig uit! Bovendien hebben ze een privé zwembad dus je hoeft nooit ver weg voor een verfrissende duik.
Meer info & Direct boeken

Reisgids Karpathos

reisgids Karpathos

TIP Met een reisgids over Karpathos ga je goed voorbereid op vakantie. Wij ontdekten via een reisgids veel leuke plekjes die zeker de moeite waren om te bezoeken, echt een aanrader! Meer info & Bestellen